Van’da 36 yıllık emeğin hikayesi

05 Mar 2025 15:06

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi, enerji deposu tahin, Van’da geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor. Yıllardır süregelen bu emek, doğal ve katkısız ürünlerle sofralara lezzet katıyor. Van’da tahin ve helva üretimi yapan Mehmet Nesim Güneş, 1986’dan beri bu mesleğin içinde olduğunu belirterek, üretim sürecini ve Ramazan ayındaki yoğunluğu anlattı.
Van’da, taş değirmenlerde özenle öğütülen susamlar, yılların emeğiyle lezzete dönüşüyor.

Van’da 36 yıllık emeğin hikayesi
VAN
Yayınlama: 05.03.2025
A+
A-

Doğal ve katkısız üretimiyle sofraların vazgeçilmezi olan tahin, sadece Van’a değil, Türkiye’nin birçok bölgesine gönderiliyor. 36 yıldır tahin ve helva üretimi yapan Mehmet Nesim Güneş, mesleğini adeta bir sanat gibi icra ediyor. Mehmet Nesim Güneş, tahinin doğal üretim sürecini şu sözlerle aktardı, “Öncelikle susam ham olarak alınır, kabukları soyulması için iki gün tuzlu suda bekletilir. Şişen kabuklar soyulduktan sonra susam kurutulur, ardından kavrulur ve son aşamada tahine dönüştürülür.”


Tahin üretiminde Ramazan ayında yoğunluk yaşandığını, fakat yılın belirli dönemlerinde de talebin düştüğünü belirten Güneş, tahinin sadece Van’da değil, Cizre, Çukurca ve İstanbul gibi farklı bölgelere de gönderildiğini söyledi. Geleneksel yöntemlerle kaliteli ürünler ortaya çıkaran ve tahin üretimiyle birlikte helva da yaptıklarını belirten Güneş, “Burada aynı zamanda helvada üretiyoruz. Helva için öncelikle tahin yapıyoruz. Daha sonra şekeri, 130 derecede kaynatıp çöğen suyu ile karıştırarak kıvamına getiriyoruz. Elde edilen karışımı, tahta küreklerle yoğurarak helvaya dönüştürüyoruz. Günde üç kişiyle yaklaşık 300 kilo helva üretiyoruz. Üretim susam kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor” ifadelerini kullandı.


Güneş, ürettikleri tahinin tamamen doğal olduğunu vurgulayarak, katkı maddesi içermeyen tahinin 3 ila 5 yıl bozulmadan saklanabileceğini söyledi. Ayrıca tahinin düzenli çalkalandığında uzun ömürlü olacağını söyledi.


Son olarak fiyatlarla ilgili bilgi veren Güneş, Ramazan ayı nedeniyle zam yapmadıklarını belirterek, tahinin bir yıldır aynı fiyat olan 140 TL’den satıldığını belirtti. Güneş, tüm vatandaşlara hayırlı Ramazanlar dileyerek sözlerini noktaladı.