Yarım asırlık ustaları mesleklerinin sırrını anlattı

25 Eyl 2025 13:50

Sakarya’da Ahilik Haftası kapsamında mesleklerini 40 yılı aşkın süredir özveriyle sürdüren zanaatkârlar, yarım asırlık tecrübelerini anlattı.

Yarım asırlık ustaları mesleklerinin sırrını anlattı
Yayınlama: 25.09.2025
Düzenleme: 25.09.2025 14:03
A+
A-

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü ekipleri, Ahilik Haftası vesilesiyle şehrin usta esnafını iş yerlerinde ziyaret etti. Ekipler, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar’ın selamlarını ileterek ustalara hediyeler takdim etti.

“Bu meslek baba mirası”

Tarihi Uzunçarşı’da yaklaşık 50 yıldır babasından devraldığı manifatura dükkanını işleten 65 yaşındaki Yavuz Savaş, Ahilik ruhunun inceliklerini anlattı. Savaş, “Bu meslek baba mirası. Ahiliğin en belirgin yanı dükkanı sabah erkenden açmak, temiz tutmak ve müşteriye daima güler yüzlü davranmaktır. Kazansak da kazanmasak da dürüstlüğü ve ciddiyeti ön planda tutarız” dedi.

“92 terziden bir tek ben kaldım”

Mesleğe 57 yıl önce başladığını belirten 66 yaşındaki terzi ustası Yusuf Kanbur, işine bir sanat olarak baktığını ifade etti. Kanbur, “Bir zamanlar bu pasajda 92 terzi vardı, bugün yalnızca ben kaldım. Beni ayakta tutan işime sanat gözüyle bakmam oldu. Ahilik geleneğinde olduğu gibi her zaman dürüstlük ve çalışkanlığı ilke edindim. 66 yaşındayım, sağlık dışında hiç işimi aksatmadım. Çocuklarımı bu meslek sayesinde okuttum. Bir daha dünyaya gelsem yine aynı mesleği seçerdim” diye konuştu.

“Çok zorluk çektim ama hala ayaktayım”

Yorgancılık mesleğini 38 yıldır sürdüren 53 yaşındaki Ahmet Mercan ise sabrın ve iş ahlakının önemine dikkat çekti. Mercan, şunları kaydetti:

“Yorgan aslında insan ömrünün üçte birini kaplıyor çünkü hayatımızın büyük kısmı uykuda geçiyor. Bu mesleği sürdürecek gençlerin çok sabırlı olmaları gerekir. Önce işin ahlakını öğrenmeliler. Babam bana hep, ’Pahalıcı desinler ama hırsız demesinler’ derdi. Bazen darlık çekersin ama sonunda ayakta kalan sen olursun. Zorluk çekmedim mi? Çok çektim ama hala ayaktayım. Hangi iş olursa olsun, kendine yapıyormuş gibi yaparsan hem şevkin olur hem de yaptığın işten lezzet alırsın”

Sakarya’nın yarım asırlık ustaları mesleklerinin sırrını anlattı
Sakarya’nın yarım asırlık ustaları mesleklerinin sırrını anlattı

Kaynak: İHA