Van’daki aktarlar, artan taleple birlikte kış boyunca yoğun mesai harcıyor. 18 yıldır Van’da aktarlık yapan Ferhat Işık, vatandaşların kış çaylarına ilgisinin her geçen yıl arttığını söyledi.
Işık, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“18 yıldır aktarlık yapıyorum. Ihlamur, zencefil, tarçın, havlıcan, nar çiçeği, kuşburnu, karanfil gibi bitkileri karıştırarak kış çayı hazırlıyoruz. Bu karışımın kilogram fiyatı 90 TL’dir. Bazı vatandaşlar birkaç bitkiyi karıştırarak içerken, bazıları sadece ıhlamur çayını tercih ediyor. Ancak biz tüm bitkileri karıştırıp hazır hale getirdiğimiz için vatandaşlar genellikle bu karışımı tercih ediyor. Ayrı ayrı almalarına gerek kalmıyor.”Kış aylarında sıkça tüketilen bu bitkilerin sadece hastalık dönemlerinde değil, düzenli olarak da kullanılabileceğini belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bitkiler genelde kış aylarında ve soğuk algınlıklarında tüketiliyor ama aslında yıl boyunca içilebilir. Ihlamur gibi yapraklı bitkiler demlenerek tüketilirken, toz haldeki bitkiler çaya veya suya karıştırılarak içilebilir.”