Van’ın ünlü çörekçisi Seyfettin Duman, Van çöreğine Türkiye’nin her ilinde ilgi olduğunu ve bu illere farklı zamanlarda çörek gönderdiklerini belirtti.
Seyfettin Duman, 1976 yılından bu yana aynı iş yerinde çalışıyor. 8 yaşından itibaren amcalarıyla başladığı bu işte, kalitenin başarının anahtarı olduğunu vurgulayan Duman, yıllardır sürdürülebilir başarılarını kaliteli malzeme ve özenli üretime borçlu olduklarını ifade etti.
Seyfettin Duman, çocukluk yıllarından itibaren başladığı çörekçilik yolculuğunda, amcalarının emekli olmasının ardından hala bu geleneği sürdürdüğünü belirtti. “Kaliteli mal ürettiğinizde, ne iş yaparsanız yapın başarılı olursunuz” diyen Duman, çöreklerinde kullandığı malzemelerin yalnızca un, süt, maya, tuz ve yağdan oluştuğunu aktardı.
Van’ın yerel damak tadına hitap eden çörekler, özellikle kahvaltı saatlerinde tercih ediliyor. Duman, çöreklerin büyük bir beğeniyle tüketildiğini ve Ramazan ayında sahurda da tercih edildiğini söyledi.
Her işte olduğu gibi eleman sıkıntısının kendilerini de zorladığını belirten Duman, şu anda yalnızca aile bireyleri ve yakın akrabalarıyla çalıştıklarını dile getirdi. “Eleman sıkıntısı nedeniyle iş yerimizi genişletemiyoruz. Ama elinizdeki malzeme ve doğru ekip ile devam ediyorsanız, başarı da devam eder,” diyerek, çalıştığı dönemdeki zorluklara rağmen azimle işine odaklandığını ifade etti.
Duman, geçmişte yaşadığı 1976 Çaldıran depremi anısını da paylaştı. O dönemde iş yerinde hamurla ilgilenirken depremi fark etmediğini söyleyen Duman, “Amcam bana ‘ne sallanıyorsun?’ demişti. Bir baktık ki deprem olmuş. O anı hiç unutmam,” dedi.
Seyfettin Duman, Van’ın meşhur çöreğini Türkiye’nin her iline göndererek, kendilerine olan talebin artmasını sağlıyor. Ancak alım gücünün düştüğünü belirterek, halkın bu zorlu dönemde de kendi çöreklerine ilgisinin devam ettiğini dile getirdi.