İyi bir uçkun nasıl anlaşılır?

Van’da bahar ayının gelmesi ile birlikte uçkun satışları başladı. Yöre halkı tarafından çok sevilen uçkun fiyatıyla adeta cep yakıyor.

İyi bir uçkun nasıl anlaşılır?
VAN
Yayınlama: 14.04.2025
A+
A-

Halk arasında bilinen adıyla namı diğer yayla muzu bir diğer adıyla “Uçkun”, baharın gelmesiyle birlikte yeniden tezgâhlarda yerini aldı. Doğal yapısıyla hem lezzet hem de şifa kaynağı olan bu yabani bitki, dağların yüksek kesimlerinde yetişiyor.

Uçkunun sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da ön plana çıktığını belirten satıcı Fesih Torun, “Uçkun özellikle şeker hastalarına çok iyi geliyor. Doğal yapısı ve sindirimi kolay olması nedeniyle tercih ediliyor” dedi.

İyi bir uçkun nasıl olmalı konusunda vatandaşlara bilgi veren Torun, “İyi bir uçkunun en önemli özelliği yumuşak olması. Yumuşak uçkun taze ve lezzetlidir. Sert olanlar ise tüketim için uygun değildir, tadı acı olur. Özellikle kırmızıya çalan uçkunlar genellikle daha tatlı ve aromatik oluyor” ifadelerini kullandı.

Doğal ortamında kendiliğinden yetişen uçkun, bahar aylarında kısa bir dönem toplanabiliyor. Toplandığı anda hızla tüketilmesi gereken bu bitki, taze tüketildiğinde hem salatalarda hem de yemeklerde kullanılabiliyor.

Doğal ve sağlıklı beslenmeye önem verenlerin favorisi olan uçkun fiyatları Van’da 400 liradan 300 liraya inmiş durumda. Uçkun satıcısı Torun, havaların ısınması ile bu fiyatların daha da düşeceğini belirtti.