Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır? Başkan Tandoğan Hakiki Balı Anlattı

Son yıllarda artan sahte bal üretimi ve bilgi kirliliği, tüketicilerin hakiki balı ayırt etmesini zorlaştırıyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bu sorunun cevabını verirken, tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.

Hakiki Bal Nasıl Anlaşılır? Başkan Tandoğan Hakiki Balı Anlattı
VAN
Yayınlama: 14.05.2025
A+
A-

 

 

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, son dönemde artan sahte bal tartışmaları üzerine tüketicilere hakiki balı ayırt edebilmenin püf noktalarını anlattı. Tandoğan, balın rengi, akışkanlığı, tadı ve zamanla kristalleşmesi gibi konulara dikkat çekti.

“Balın rengi kalitesini göstermez”
Balın koyu ya da açık renkli olmasının, doğrudan kaliteyle bir ilgisi olmadığını belirten Tandoğan, “Bu durum tamamen çiçeğin yapısıyla, yani coğrafyada bulunan bitki örtüsüyle alakalıdır. Balın açık ya da koyu olması onun iyi ya da kötü olduğunu göstermez” dedi.

“Bal berrak, akışkan ve çok aromalı olmalı”
Hakiki balın berrak, şeffaf ve akışkan yapıda olması gerektiğine dikkat çeken Tandoğan, “Hakiki bal berrak, şeffaf ve akışkan olmalıdır. Ancak bu akışkanlık da sıcaklıkla değişebilir. Oda sıcaklığına göre farklılık gösterebilir. En önemlisi, baldan birden fazla tat alınmasıdır. Sadece tatlıysa şüphe duymak gerekir. Ağza baharat, çiçek kokuları geliyorsa bu o balın kaliteli olduğunun işaretidir” diye konuştu.

“Kristalleşme doğaldır”
Balın zamanla kristalleşmesinin (donmasının) doğal bir süreç olduğunu vurgulayan Tandoğan, “Bal donduğu zaman tüketici bunu şekerlenme sanıyor ama bu, balın kendini korumaya almasıdır. Bu durum, çiçek türüne göre erken ya da geç olabilir. Örneğin çam balı hiç donmaz. Donmuş bal, kapağı kapalı bir şekilde sıcak suda kısa süre bekletilerek eski haline döndürülebilir. Donmuş haliyle tüketilmesinde de hiçbir sakınca yoktur” dedi.

“Karakovan balı az ve nadir üretiliyor”
Son dönemde ‘yeni kaya balı’ olarak da adlandırılan ‘sepet karakovan balı’na dikkat çeken Tandoğan, “Bu bal tamamen arının kendi doğal üretimidir. İçinde hazır temel petek bulunmaz. Arının kendi yaptığı balmumu kullanılır. Ağızda bal mumu kalıntısı bırakmaz. Az ve nadir üretilen bir bal türüdür” ifadelerini kullandı.

“Renk aldanmacasına düşmeyin”
Balın rengine göre değerlendirme yapılmaması gerektiğini bir kez daha vurgulayan Tandoğan, “Beyaz bal genç arının, siyah bal ise kovanda daha uzun süre kalan balın ürünüdür. Bu yüzden renk farkı kalite farkı anlamına gelmez” dedi.

“Balı tek başına yemeyin”
Tandoğan balın yanında kaymak, tereyağı, yoğurt veya çerezlerle tüketilmesini önererek, “Bu şekilde balın tadı daha da ortaya çıkar, lezzeti katlanır” diye konuştu.