Van’ın meşhur otlu peynirine olan talep sürerken, vatandaşların alışveriş alışkanlıkları da değişmeye başladı. Geçmişte bidonlarla yapılan peynir alışverişi, artık kilo hesabına döndü. Hem üretimdeki düşüş, hem de alım gücünün azalması bu dönüşümde etkili oldu.
Tarihi Peynirciler Çarşısı Esnafı Başkanı Hasan Kayhan, Van’da hayvancılığın gerilediğini belirterek, “Geçen yıl 3 milyon 500 bin olan koyun sayısı bu yıl 3 milyona düştü. Üretim azalınca fiyatlar yükseliyor, vatandaşın alım gücü ise düşüyor. Esnaf, malı sirküle edemeyince kar marjını artırmak zorunda kalıyor, çünkü bozulan ürünleri de hesaba katmak zorundayız” dedi.
“Otlu Peynirin Yüzde 70’i Van Dışına Gidiyor”
Kayhan, Van otlu peynirinin büyük bölümünün şehir dışına gönderildiğini ifade ederek, “Burada üretilen peynirin sadece yüzde 30’u Van’da tüketiliyor, yüzde 70’i il dışına gidiyor. Çünkü peynirimiz hilesiz, doğal ve dayanıklı. Bu da talebi artırıyor. Ama üretim talebi karşılamıyor. Tarım ve hayvancılığa daha fazla destek verilmeli” diye konuştu.
“Eskiden Bidonla Alınırdı, Şimdi 5-10 Kilo”
Tarihi çarşının 35 yıllık esnaflarından Hasan Kıvanç da peynir alımında yaşanan değişimi şöyle anlattı: “Eskiden vatandaşlar 50-60 kiloluk bidonlarla peynir alırdı. Şimdi bu oran 5-10 kiloya kadar düştü. İnek peyniri 200 TL, koyun peyniri 300-350 TL arasında. Kışa doğru 450-500 TL’ye çıkması muhtemel. Şimdiden alanlar avantajlı olur.”
Kıvanç, esnafın da kazanç elde etmekte zorlandığını belirterek, “5-10 lira karla satıyoruz. Bozulan ürünler de olunca pek kazanç kalmıyor” dedi.
“Otlu Peynir En Sağlıklısı”
Esnaf Arif Ayan ise, satışların oldukça durgun olduğunu belirterek, “Geçen yıl 250 TL olan taze peynir bu yıl 300-350 TL civarında. Aslında çok büyük bir artış yok ama vatandaşın ilgisi azaldı. Çünkü kahvaltı seçenekleri arttı, peynir ikinci planda kaldı. Ama otlu peynir hala en sağlıklısıdır, üç öğün rahatlıkla tüketilebilir” dedi.