Arı Ekmeği Nedir, Faydaları Nelerdir? Doğru Bilinen Yanlışlar

Arı ekmeği, doğanın sunduğu en değerli besinlerden biri olarak bilinse de, hakkında pek çok yanlış bilgi dolaşıyor. Peki, bu mucizevi besin gerçekten ne kadar faydalı? Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, kamuoyunda arı ürünlerine ilişkin yayılan olumsuz söylemlerin bilgi kirliliğinden kaynaklandığını belirterek özellikle “arı ekmeği”nin (perga) faydalarına dikkat çekti.

Arı Ekmeği Nedir, Faydaları Nelerdir? Doğru Bilinen Yanlışlar
Yayınlama: 17.05.2025
A+
A-

Tandoğan, arı ekmeğinin doğadaki en değerli besinlerden biri olduğunu ifade ederek, bu ürünün arılar tarafından işlenerek steril hale getirildiğini söyledi. “Polen kovana taşındıktan sonra arı tarafından propolisle dezenfekte edilip hamur haline getirilir ve peteğe öyle yerleştirilir. Bu işlem sayesinde arı ekmeği, yavru arıların ilk besini olur. Adeta anne sütü gibi değerli bir kaynaktır” dedi.

Toplumda arı ürünlerine karşı zaman zaman temelsiz iddialar ortaya atıldığını vurgulayan Tandoğan, “Arı ekmeğinin hiçbir yan etkisi yok. Bu ürün hem doğaldır hem de yüksek besin değerine sahiptir. Ancak bilgi kirliliği yüzünden insanlar tereddüt ediyor. Dünya bu ürünü yüzyıllardır kullanıyor. Hatta arı ekmeği, ‘astronot gıdası’ olarak bilinir. Uzaya giden astronotlar, bir tablet büyüklüğünde bu ürünü tüketerek bir öğünlük ihtiyaçlarını karşılayabiliyor” diye konuştu.

Arı ürünlerinin geleneksel tıpta da uzun yıllardır kullanıldığını hatırlatan Tandoğan, “Biz propolisi son 3-5 yılda tanımaya başladık ama dedelerimiz yaralarda, kulak ağrılarında, diş sancılarında propolis kullanırdı. Hatta arı ölüsü ezilerek büyükbaş hayvanların göz hastalıklarında tedavi amaçlı uygulanırdı” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara “doğru bilgiye kulak verin” çağrısında bulunan Tandoğan, “Doğada hiçbir şey boşuna yaratılmamıştır. Özellikle arı ürünleri yüzyıllardır insan sağlığına hizmet ediyor. Lütfen asılsız söylentilere itibar etmeyelim” dedi.