Günlük hayatın bir parçası haline gelen yemek siparişleri, farkında olmadan kişisel bilgilerinizi başkalarının eline geçirebilir.
Vanlı Bilişim Uzmanı Bilgin Berge, son dönemde artan dijital güvenlik tehditlerine karşı vatandaşları uyardı.
Özellikle dışarıdan yemek siparişi verirken farkında olmadan kişisel bilgilerin tehlikeye atıldığını belirten Berge, cep telefonlarına kaydedilen adreslerin kötü niyetli kişilerin eline geçebileceğini söyledi.
Berge, çoğu kişinin dışarıdan yemek siparişi verirken adres bilgilerinin işletme tarafından kayıt altına alındığını ve bu adreslerin, çalışanların kişisel telefonlarında tutulduğunu ifade etti. “Telefonla sipariş verdiğimizde çoğu zaman işletmeler adresi yeniden sormaz. Çünkü adresler, çalışanların telefon rehberine kaydediliyor. Ancak bu durum, ciddi bir güvenlik açığına neden olabilir.” dedi.
Akıllı telefonlarda kullanılan ‘rehber’ veya ‘kişiler’ gibi uygulamaların bazıları, rehberdeki bilgileri senkronize ederek bulut sistemlerinde ya da başka uygulamalarda saklayabiliyor. Bilgin Berge, bu tarz uygulamaların konum ve kişi bilgilerine erişim izni istemesi halinde, adreslerin üçüncü kişilere kolaylıkla ulaşabileceğini vurguladı.
“Bugün internet üzerinde kişisel bilgilerimizin yayılması zaten büyük bir sorun. Ancak en azından ev adresimizi korumalıyız. Adresinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi; dolandırıcılıktan fiziksel zararlara kadar birçok tehlikeye yol açabilir.” uyarısında bulundu.
Berge ayrıca, güvenilir olmayan işletmelerden yemek siparişi verirken dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Tanımadığınız ya da hakkında olumsuz yorumlar olan yerlerden sipariş verirken kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının. Özellikle adres kaydı yapılmamasını talep edin” dedi.