Kurban Bayramı yaklaşırken Vanlı kasaplar, işinin ehli olmayan kişilerin yaptığı kesimlerin hem insanlar hem de hayvanlar için tehlikeli olabileceği konusunda uyardı.
Van’da kurban kesimi hazırlıkları başladı. 25 yıllık kasap Salih Gezer, kurban kesiminin yalnızca ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. Gezer, “Hayvan oldukça hareketli oluyor. İşinin ehli biri kesmezse hem kendini sakatlayabilir hem de hayvana eziyet etmiş olur. Kurban kesimi ciddi bir iştir, kesinlikle uzman kişiler tarafından yapılmalı” dedi.
Gezer, kendi mezbahanesi olduğunu ve özel Alman masat bıçakları kullandıklarını belirterek, “Biz kanca sistemiyle hayvanı sabitliyoruz, kesim daha güvenli oluyor. Açık alanda kesilecekse hayvanın ayakları sağlam şekilde bağlanmalı. Göz bağlamak ise şart değil, çünkü işini bilen biri hayvanı sakinleştirerek kesebilir” ifadelerini kullandı.
Hayvan alımında da dikkat edilmesi gereken noktaları hatırlatan Gezer, “Gebe hayvanlar bazen fark edilmeden kurban ediliyor. Bu hem büyük günah hem de vicdansızlık. Hayvanı alan da satan da dikkatli olmalı. Kör, sakat ya da yaşlı hayvanlar kesinlikle kurban edilmemeli” dedi. Gezer, bu yıl 4 büyükbaş ve 200 küçükbaş hayvan keseceğini, 30 kişilik ekiple çalışacaklarını da sözlerine ekledi.
Kasap İsmet Sürme ise kurban kesiminin dini vecibelere uygun yapılması gerektiğini vurguladı. “Besmele çekmeden, keskin olmayan bıçakla yapılan kesim hayvana eziyet olur. Bazıları kasap olduğunu söylüyor ama bu işle ilgileri bile yok” dedi.
Sürme, bu yıl talebin geçen seneye göre düşük olduğunu belirtirken, “Kurban siparişlerini almaya başladık, liste yapıp sıraya göre kesiyoruz. ‘Caraskal’ dediğimiz aletle hayvanın ayağını bağlayıp kesimi yapıyoruz. Hayvanın dişi, kulağı, yaşı gibi detaylara da dikkat edilmeli. Dişsiz ya da kulak kusurlu hayvanlar kurban olmaya uygun değildir” diye konuştu.