Van’a özgü otlu peynirin olmazsa olmazı Heliz ve Sirmo otu, tezgâhlardaki yerini aldı. Özellikle peynire kattığı eşsiz tat ve koku ile bilinen bu şifalı otlar, Vanlı vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.
Van’ın dağlarında, özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar tarafından toplanan Heliz ve Sirmo otları, taze peynirin içine katılarak eşsiz bir lezzet ortaya çıkarıyor. Bu otlar sadece peynir yapımında değil, sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekiyor.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Nurullah Sevil, “Heliz hem ‘keledoş otu’ hem de ‘peynir otu’ olarak bilinir. Ayrıca turşusu da yapılır. Sirmo ise sadece peynir otudur. Mide rahatsızlığı olanlar da bu otları rahatlıkla tüketebilir,” dedi.
Şifalı özellikleriyle bilinen bu otların kilosu 75 liradan satışa sunuluyor. Otların fazlalaşması ile bu fiyatların daha da düşmesi bekleniyor.