Van’da bir grup kadın, pastanın sadece tatlı bir lezzet olmadığını, aynı zamanda hayatlarını değiştiren bir umut kaynağı olduğunu gösteriyor.
Saadet Kocabaş’ın öncülüğünde açılan pasta kursunda kadınlar hem meslek öğreniyor, hem de hayallerini tatlı bir geleceğe dönüştürüyor.
Van’da pastacılık eğitimi veren Saadet Kocabaş, hem bir girişimci, hem bir eğitmen, hem de binlerce kişiye ulaşan bir sosyal medya fenomeni. 11 yıldır pastacılık yapan ve 9 yıldır profesyonel anlamda bu işi sürdüren Kocabaş, son iki yıldır ise bilgilerini kadınlarla paylaşarak onların hayatlarına dokunuyor.
Van’da bir ilk olma özelliği taşıyan ve “Pasta Okulu” olarak adlandırılan kurs, şu an 30 kadın kursiyere ücretsiz olarak eğitim veriyor. Kaymakamlık desteğiyle yürütülen proje, kadınların hem üretmesini hem de ekonomik kazanç elde etmesini sağlıyor.
“Her Şey Bir Cici Bebe İle Başladı”
Kendi oğlunun glüten alerjisi nedeniyle mutfağa giren Saadet Kocabaş, zamanla pastacılığı mesleğe dönüştürdü. Eğitimlerini yüksek ücretlerle değil, zorluk çeken kadınlara destek olmak için verdiğini belirten Kocabaş, “İlk etapta sadece Anneler Günü için üretim yaparak başladık. Bin 200 lirayla başladık, satışlarla bunu 6 bin 500 liraya çıkardık. Şimdi hem satış yapıyoruz hem de sipariş alıyoruz”
“Ben Aslıda 9 Yaşındayım”
Kursun basit mutfağında, herkesin evinde bulunan mikser ve fırınlarla başlayan bu yolculuk, bugün kadınların hayatında büyük değişimlere vesile oluyor. Saadet Kocabaş, “Van’a geleli 9 yıl oldu. Ben diyorum ki aslında 9 yaşındayım. Çünkü Van bana çok şey öğretti. Eğer bir kalbe dokunabildiysem ne mutlu bana,” diyerek duygularını ifade etti.
Kursiyer kadınlar da mutfakta hem becerilerini geliştiriyor hem de gelecek planlarını kuruyor. Tunuslu Amine Karataş, “Pastacılığı burada öğrendim. Artık çocuğuma, eşime katkı maddesiz ürünler yapabiliyorum. İleride evden çalışabilir, hatta kendi iş yerimi açabilirim” diyerek hayallerini dile getirdi.
Hatay’dan deprem sonrası Van’a yerleşen Nurhilal Baştuğ ise kursun kendisine yeniden ilham verdiğini söyledi. Baştuğ, “Şeker hamuruyla ilgileniyordum ama bırakmıştım. Saadet hocamla yeniden başladım. Kurs bitince butik bir kafe açmak istiyorum”dedi
Kurs sadece mesleki beceri kazandırmakla kalmıyor, aynı zamanda dayanışma ruhunu da büyütüyor. Saadet hoca ve kursiyerleri, Filistin’deki çocuklara yardım etmek amacıyla hazırladıkları pastaların gelirini bağışlıyor, boykot ürünlerini kullanmayıp yerli üretimi ise destekliyorlar.