Van’da bu yıl ikincisi düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) ev sahipliğinde büyük bir katılımla gerçekleşti. Muş, Hakkâri, Siirt, Bitlis ve Iğdır üniversitelerinin de paydaş olarak yer aldığı fuar, gençlerin istihdam olanaklarıyla buluştuğu önemli bir platform oldu.
Kentte düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı (DAKAF), birçok ziyaretçiyi ağırladı. Yoğun katılımın yaşandığı fuar, gençlerin kariyer planlarını şekillendirdiği, kamu ve özel sektörle doğrudan temas kurabildikleri önemli bir buluşma noktası oldu. Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi birçok bakanlığın yanı sıra ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, TÜİK, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Türk Telekom, Turkcell, THY gibi önde gelen kamu kurumları ve özel şirketler fuarda stant açarak öğrencilerle bir araya geldi.
“Bu Fuarda Geleceğe Yatırım Var”
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kariyer Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Özge Ersezer, fuarın ilk gününden bu yana yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Geçen yıl 50 bine yakın ziyaretçi ağırlamıştık, bu yıl da aynı ilgiyi görüyoruz. Öğrenciler burada doğrudan işverenlerle temas kurarak staj başvurusu yapabiliyor, kariyer planlaması hakkında bilgi alabiliyor” dedi. Etkinliğin Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda düzenlendiğini belirten Ersezer, fuarın gençler için çok büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.
Fuarda yer alan Van Kadın Sanatçılar Derneği Kurucu Üyesi ve savatlı gümüş ustası Nursel Polat İçişleri Bakanlığı destekli “Emeğe Katkı Hane’ye Kazanç” projesi kapsamında eğitmenlik yaptığını belirterek, “Van’da ilk kez uygulanan bakır işlemeciliğiyle takı yapımını tanıtıyoruz. El emeğiyle yapılan ürünlerimize yoğun ilgi oldu. Bu sanatların unutulmaması için daha çok insanın ilgilenmesi gerekiyor” dedi.
Tuşba Aile Destek Merkezi Koordinatörü Kübra Saygın da, fuarın kendileri için önemli bir tanıtım alanı olduğuna dikkat çekerek, “Farklı branşlarda kurslar düzenliyoruz. Öğrencilerimiz burada ürettikleri ürünleri satışa sunarak ekonomik katkı sağlıyor. Bu fuar sayesinde daha fazla kişiye ulaşabildik” ifadelerini kullandı.
Van YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurtaç Çakar ise fuarın, öğrencilerin iş dünyasıyla tanışması açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi. “Özellikle doğu illerinde bu tarz etkinliklerin artması istihdam açısından büyük bir adım” dedi.
Doğu Türkistanlı İmran Kaşkari de Türkiye’de ilk kez canlı yem üretimi gerçekleştirdiklerini belirterek, “Tatlı sulardan elde ettiğimiz canlı yemleri balık çiftliklerine sunuyoruz. Türkiye üretim alanında güzel yerlere gidiyor” diye konuştu.