Neden riskli alanlar imara açılıyor?

Desteğinize ihtiyacım var. Bunu duyurmalıyım çünkü yarın “keşke” demek istemiyorum.

Yayınlama: 17.07.2025
A+
A-

2011 Van depreminde Gevaş ilçesinde sadece bir bina yıkıldı. O bina da bataklığa inşa edilen 5 katlı yeni bir apartmandı. O zaman hepimiz bu acı tecrübeden ders çıkarılacağını düşündük.

 

Ama ne oldu?

 

Depremden sonra o binanın da bulunduğu bataklığa okullar, yurtlar yapıldı. Devlet yaptığına göre bir bildiği vardır diye düşündük. Sonra gördük ki her gün o binaların bodrumlarından su tahliye ediliyor.

 

Herhalde artık vazgeçerler derken geçen yıl aynı yere devlet hastanesi inşa edildi. Bu yıl geldiğimde gördüm ki hastanenin temeli su alıyor, kanalizasyonlar taşıyor, bazı bölümlerde koku yüzünden içeride durmak mümkün değil.

 

Asıl bombaysa şimdi TOKİ aynı bataklığa konut inşa ediyor. İnsanlar inanmakta zorlanıyor, “TOKİ sağlam zemin seçer” diyorlar. Ben de emin olmak için alana gittiğimde bi baktım ki temelden su tahliye ediyorlar. Aslında inşa edilirken bile durum belli.

 

Bu bölgeye yapılan binaların temeli çürüyor. Bazı binalar her gün su tahliye etmek zorunda kalıyorlar.

 

Sadece şunu sormak istiyorum:

Gevaş’ta bu kadar boş, dağ, tepe varken neden ısrarla bataklığa bina yapılıyor? Neden riskli alanlar imara açılıyor? Hadi devlet paraya kıyıp sağlam bina yaptı diyelim. Peki, ya imara açıldığı için yapılan 5-6 katlı binalar? Onlara ne olacak?

 

Hepimiz Hatay’da yaşananları gördük. Şimdi Gevaş’ta da benzer bir durum var .

Allah korusun, bir depremde sadece binalar yıkılmayacak. Okullarımız kapanacak, yurtlarımız harabeye dönecek, hastanemiz çalışamaz hale gelecek.

 

Lütfen bu projeler yeniden gözden geçirilsin. Çünkü bu hatanın telafisi yok. O evlerden cesetler çıkacak biliyorum, buna şimdiden dur demek için desteğinize ihtiyacım var. Bunu “ilgililer” görünceye kadar paylaşmanız yeterli. En azından TOKİ’yi bataklığa inşa etmesinler. Van birinci dereceden deprem bölgesi. Yazıktır, günahtır.