Hükümlülerin ellerinden çıkan eserler Van’da yoğun ilgi gördü

Van’da Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı, 64 ilden getirilen özel ürünlerle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez Van’da düzenlenen fuar, yerli üretim ürünlerin tanıtımı ve hükümlülerin topluma kazandırılması açısından önemli bir etkinlik olma özelliği taşıyor.

Hükümlülerin ellerinden çıkan eserler Van’da yoğun ilgi gördü
VAN
Yayınlama: 02.07.2025
A+
A-

Fuar alanında lüle taşından savatlı gümüşe, deri çantalardan temizlik ürünlerine, zeytinden doğal dondurmaya kadar birçok ürün sergileniyor.
Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Remziye Aslan, 40 hükümlü ile birlikte deterjan ve kozmetik ürünleri ürettiklerini belirtti. Aslan, ürünlerin yüksek kalite ham maddelerle üretildiğini ve çeşitli testlerden geçtiğini ifade ederek, “Hükümlülere meslek kazandırmayı amaçlıyoruz. Aylık ücret alıyorlar ve yıl sonunda kar payından faydalanıyorlar. Tahliye olan bazı hükümlüler, kendi iş yerlerini açarak üretime devam ediyor” dedi.

“Hükümlülere meslek edindirdiğimiz için çok mutluyuz”
Fuarda en çok ilgi gören stand deri ürünlerinin sergilendiği alan oldu. Deri atölyesi sorumlusu Yıldız Koçer, deri ürünler üzerine yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi vererek, “İş yurtları müdürlüğü atölyemizde deri kursu veriyoruz. Deri atölyesi işletiyoruz. Atölyemizde 10 yıl içinde bin 500 kişiye sertifika ve belge verdik. Bu bin 500 kişinin içinde ustalık, usta öğreticilik ve kalfalık belgesi alanlar var. Tahliye olup bu işi yapanlar var. Dükkan açanlar var. Bunların haberlerini de alıyoruz. Bizlere ulaşıyorlar malzeme almak için. Bu konuda biz çok mutluluk duyuyoruz. İş yurtları müdürlüğü olarak ta mahkumlara böyle meslek edindirdiğimiz için onların hem rehabilitasyon şeklinde deşarj olmalarını sağladığımız için mutluluk duyuyoruz. Van halkının standımıza ilgisi çok güzel ve bizde bu durumdan mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndan infaz koruma memuru Hasan Karakuş ise unlu mamuller ve dondurma atölyesiyle fuara katıldıklarını belirtti. Karakuş, “Kuruma bağlı 180 mahkûmun 130’u işyurdu atölyelerinde çalışıyor. Dondurma ve unlu mamullere Van halkı yoğun ilgi gösteriyor,” diye konuştu.

Fuara Eskişehir’den katılan Lüle Taşı Atölyesi Şefi Bilal Kılıçaslan hükümlülere yönelik verilen kurslarla geleneksel el sanatlarını yaşatmayı hedeflediklerini söyledi. Kılıçaslan, “Lüle taşından kolye, küpe ve tespih gibi ürünler üretiyoruz. Lüle taşı, sağlığa faydalı yapısıyla dikkat çekiyor. Van halkının ilgisinden memnunuz” diye konuştu.

Kütahya T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü’nden Murat Tezel ise Van’a özel olarak tasarladıkları inci kefali desenli seramik tabak ile fuara katıldıklarını belirterek, “Kurumumuzda 83 hükümlü çalışıyor. 50’si kalfalık, 20’si ise ustalık belgesi aldı. Fuarda el emeği ürünlerimizi sergiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Amacımız kültürel miras olan Savatlı gümüşünü yaşatmak”
Fuarda en çok ilgi gösterilen stantlardan bir diğeri de Van’ın savatlı gümüş standı oldu. Van Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndan infaz koruma memuru Ayhan Yılmaz’da savatlı gümüş üzerine yoğunlaştıklarını ifade etti. Yılmaz, “2007 yılından bu yana atölyemizde yaklaşık 240 hükümlü eğitim aldı. Bu kişilerin 180’i belge sahibi olarak tahliye oldu ya da başka kurumlara sevk edildi. Amacımız, kültürel miras olan savatlı gümüş işçiliğini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmaktır,” şeklinde konuştu.

28 Haziran’da kapılarını açan ve Vanlıların 4 gün boyunca yoğun ilgi gösterdiği fuar, bugün sona erecek.Hükümlülerin ellerinden çıkan eserler Van’da yoğun ilgi gördü