Ticaret Bakanlığı, teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte değişen tüketici alışkanlıklarına paralel olarak, çevrimiçi alışverişlerde artan mağduriyetleri mercek altına aldı. Özellikle mesafeli sözleşmeler kapsamında yaşanan sorunlara karşı tüketicinin korunması amacıyla önemli düzenlemelere imza atıldı.
Tüketicilerin deneme, görme ve inceleme imkânı olmaksızın çevrimiçi alışveriş yapması nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetlere karşı, cayma hakkı başta olmak üzere bilgilendirme yükümlülükleri ve sözleşmenin ifası gibi kritik konular yasal güvence altına alındı.
Bakanlık, özellikle şu mağduriyetlere karşı harekete geçti:
Cayma hakkı kullanıldığında bedel iadesinin hiç yapılmaması ya da yasal süresinde gerçekleştirilmemesi nedeniyle tüketicilerin ekonomik zarara uğraması,
Kampanya ve indirim dönemlerinde stokta bulunmadığı gerekçesiyle siparişlerin tek taraflı iptali ve buna bağlı olarak bedel iadesinin gecikmesi ya da yapılmaması,
Tüketicinin aynı ürünü avantajlı fiyattan satın alma fırsatını kaybetmesi.
Bu çerçevede hem resen hem de tüketici başvuruları doğrultusunda Ticaret Bakanlığı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği kapsamında kapsamlı denetimler gerçekleştirdi.
6 Ayda 67 Firmaya 93 Milyon TL Ceza
2024 yılı Ekim ayında başlatılan ve yıl içerisinde tamamlanan denetimlerde, cayma hakkının ihlali nedeniyle 18 firmaya toplam 40,3 milyon TL idari para cezası uygulandı.
2025 yılının ilk üç ayında (Ocak-Mart) ise yine mesafeli sözleşmelere ilişkin denetimler neticesinde 49 firmaya toplam 53,4 milyon TL ceza kesildi. Hali hazırda 19 firma hakkında denetim süreçleri devam ediyor.
Ticaret Bakanlığı yetkilileri, tüketicilerin haklarını korumaya ve sektörde adil rekabet koşullarını sağlamaya yönelik denetimlerin artarak süreceğini belirtti. Bakanlık, e-ticaret alanındaki tüm paydaşlara yasal yükümlülüklerini hatırlatarak, tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi adına iş birliği çağrısında bulundu.
Kaynak: HABER MERKEZİ