Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Elmalı Mahallesi’nde yaşayan 56 yaşındaki Seyfettin amca, yıllar önce öğrendiği fırıncılık mesleğini sürdürerek huzur bulduğunu belirtti.
Elmalı Mahallesinde yaşayan Seyfettin amca, 15 yaşındayken fırında çalışmaya başladı. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen emekliye ayrılan Seyfettin amca mesleğini terk etmedi.
Yardımseverliğiyle tanınan Seyfettin amca, eşinin sağlık sorunları sonrası evdeki yükünü hafifletmek için kolları sıvadı. Kendi imkanlarıyla bir fırın ve hamur kazanı kuran Seyfettin amca, hem ailesi hem de mahalle sakinleri için ekmek pişiriyor.
“Emekliyim, 56 yaşındayım. Bu eski mesleğim olduğu için meraktan dolayı kendime bir fırın aldım, bir de kazan. Hanımıma yardımcı olmak için bu işi yapıyorum. Yaklaşık 6-7 yıldır ekmek yapıyorum” diyen Seyfettin amca, fırının başında geçirdiği saatleri hem huzur hem de nostaljiyle anlatıyor.
Bir zamanlar fırıncılık yapmış olan Seyfettin amca, “Ekmek pişirirken eski günler aklıma geliyor. Gençliğim, eski arkadaşlarım… Kimisi vefat etti, kimisi hala çalışıyor. Hem duygulanıyorum hem seviniyorum” sözleriyle mesleğine olan bağlılığını dile getiriyor.
Mahallede imece kültürünü yaşatan Seyfettin amca, zaman zaman komşularının da hamurunu yoğuruyor. “Aileme dedim ki hayrım için mahalledeki herkese haber gönderin, kimin hamuru varsa getirsin dedim. Ben bu işi Allah rızası için bu işi yapıyorum” diyen Seyfettin amca, doğal mayayla katkısız ekmekler yaparak geçmişin lezzetini yaşatıyor.
Sıcak yaz günlerinde fırın başında çalışmanın zorluğunu da dile getiren Seyfettin amca, özellikle ilkbahar ve sonbaharda ekmek pişirmeyi tercih ediyor. Gününün büyük bölümünü bahçesinde, semaver başında ve fırının önünde geçiren Seyfettin amca, “Ben bu işi severek yapıyorum. Bu mesleği bilen bütün erkeklere de tavsiye ediyorum” dedi.