Van İl Sağlık Müdürlüğü, yaz tatilinde çocukların teknoloji kullanımına karşı aileleri uyardı. Günlük yaşamı kolaylaştıran teknolojik cihazların ölçüsüz ve kontrolsüz kullanımının, özellikle çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına ve bağımlılığa yol açabileceği belirtildi.
Yapılan açıklamada, şöyle:
Yaz Tatilinde Teknoloji Kullanımına Dikkat!
Günlük hayatı kolaylaştıran, zamanı daha hızlı ve verimli kullanma imkânı sunan teknoloji günümüzde aynı zamanda bir bağımlılık aracı olarak da öne çıkmaktadır. Teknolojik aletlerin ölçüsüz, sınırsız ve kontrolsüz kullanımı beraberinde birçok sorunu getirmektedir. Bunlar teknolojik cihazların kullanılmadığı durumda yoksunluk belirtisine kadar gidebilecek düzeyde teknoloji bağımlılığına, göz hastalıklarına, kalp damar hastalıklarına ve omurga eklem rahatsızlarına neden olabilmektedir.
Hareketsizliğin Sonucu: Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları
Ekran başında uzun saatler geçirmek boyun ve omuz bölgesindeki kaslarda ağrıya neden olmakla beraber omurga eğriliği, kamburluk gibi sorunlara sebebiyet veriyor. Bu durum özellikle de çocukları ve gelişme çağındaki gençleri olumsuz etkiliyor.
Uzun Süreli Ekrana Maruz Kalmanın Sonucu: Göz Hastalıkları ve Sorunları
Uzun süre ekran karşısında zaman geçirmenin bir diğer olumsuz etkisi ise göz sağlığımızda ortaya çıkıyor. Uzun süre ekrana bakmak göz yorgunluğuna, gözde kuruluğa, ağrıya ve acıma hissine neden oluyor. Kişilerde göze bağlı oluşan baş ağrısının yanı sıra bulanık görme, gözlerde batma, sulanma bazen ise çift görme şikâyetleri ortaya çıkabiliyor.
Akciğer Embolisi Riski
Uzun saatlerini ekran karşısında geçiren kişilerde kan akışıyla ilgili sorunlar baş gösterebiliyor. Sağlıklı bir kan akışı için kasların hareket etmesi gerekiyor; uzun süre hareketsiz kalmak ise kanın akışkanlığını azaltarak pıhtıya neden oluyor.
Geleneksel Ebeveynlik Becerisinin Yanında Dijital Ebeveynlik Becerisi De Kazanmamız Gerekmektedir.
Dijital ebeveynlik kısaca, çocukların dijital dünyada ve internette güvenli ve sağlıklı bir şekilde etkileşimde bulunmalarını sağlamak amacıyla ebeveynlerin aldıkları önlemleri ifade eder.
Dijital Ebeveynlikte Ebeveynlerin Yapması Gerekenler
Ebeveynler, dijital dünyanın hem olumlu hem de olumsuz yönlerinin farkında olmalıdırlar. Bunun için Dijital Okuryazar olmalı ve Dijital Farkındalığa sahip olmalıdırlar. Çocuklarına dijital ortamlarda karşılaşabilecekleri riskleri, tehlikeleri, tuzakları, dolandırıcılıkları, siber zorbalığı, siber tacizi, siber bağımlılığı, siber saldırıları ve diğer sorunları anlatmalıdırlar.
Teknolojik Aletlerin Kullanımında Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Ödül-ceza sisteminin uygulanmasına dikkat edilmelidir. Ebeveyn-çocuk ilişkisinde yaygın olarak tercih edilen ödül-ceza uygulamasının çocukların teknoloji ile doğru ilişki kurmasına zarar vermektedir.
“Her Ödül Olumlu Davranışı Pekiştirmez”
Her ödül olumlu davranışı pekiştirmez, pekiştirmediği gibi farklı olumsuz sonuçlara da yol açabilir.
Ne Tamamen Uzak Tutmak, Ne De Sınırsız Erişim
Bir kontrol mekanizması kurulup kontrollü ve bilinçli bir şekilde teknolojik cihazlara maruz bırakılmalıdır. Söz konusu durum eğer internet kullanımı olduğu zaman sadece ekran karşısında geçirilen süre değil maruz kalınan içeriklerin de kontrol edilmesi gerekmektedir.
Çocuklarının İnternette Geçirdiği Vakti ve İçeriği Ebeveynlerin Kontrol Etmesi Gerekiyor. Bu Durum Çocukların Özel Hayatına Karışmak Anlamına Gelmemektedir.
İnternette, sokakta görebileceğinizden daha fazla anonim kimlik var. Daha tehlikeli olabilirler. Bunlara dikkat edilmesi, çocuğun güvenliği için çok önemli. Ebeveynler teknolojiyi kullanımında rol model de olmalı.
Ebeveynlerin Bir Tatil Planı Yapması Gerekmektedir
Ebeveynlerin mutlaka bir tatil planı yaparak, bu planlama içerisinde çocuklarının teknoloji ile iç içe olacağı süreleri ve içerikleri kontrol etmeleri gerekmektedir.
Kaynak: BÜLTEN- Van Sağlık İl Müdürlüğü