Van’da 13 yıldır Sobacılar Sokağı’nda esnaflık yapan Metin Akcan, semaver ve mangal üretimiyle hem geleneksel el işçiliğini sürdürüyor hem de teknolojinin etkisiyle değişen üretim süreçlerine ayak uyduruyor.
Kendi iş yerinde üretim yapan Akcan, sadece yeni ürünler değil, semaverden tencereye kadar çeşitli ev eşyalarının tamirini de gerçekleştiriyor. Geleneksel semaver üretiminden bahseden Akcan, “Eskiden ustalarımız punta kaynağı bile kullanmazdı. Kenetli ve lehimli yaparlardı. Semaverin 5-7 dakikada çayı kaynattığını görürdük” diyerek, geçmiş üretim tekniklerini hatırlattı.
Teknolojinin gelişmesiyle malzemelerde de değişim olduğunu belirten Akcan, “Eskiden teneke kullanılırdı, şimdi çelik ve galvaniz sac tercih ediliyor. Çelik semaverler genelde Maraş’tan geliyor, sac olanları ise biz burada üretiyoruz. Sac semaver çayı daha lezzetli yapıyor” ifadelerini kullandı.
Akcan, şehir dışından gelen müşterilerin daha dayanıklı olduğu gerekçesiyle çelik semaverleri tercih ettiğini, ancak Vanlı vatandaşların geleneksel sac semaverleri çayın tadı, dumanı ve kokusuyla daha çok benimsediğini belirtti.
Semaver fiyatlarının da ürün türüne göre değişiklik gösterdiğini aktaran Akcan, “Çelik semaverler 500 liradan başlayıp bin 200 liraya kadar çıkıyor. Sac semaverler ise 700 ile 900 lira arasında değişiyor” dedi.
Zamanla her meslekte zorlukların arttığını vurgulayan Akcan, “Her geçen gün bir önceki günü aratıyor. Ama şükür ki ekmeğimizi kazanıyoruz. En büyük temennim herkesin huzur ve mutluluk içinde yaşaması” ifadelerini kullandı.