Van’da Otlu Peynirin Ardından Tuzlu Balığın da Tuzu Azaltılıyor

Yüzyıllardır Van mutfağında yer alan ve yüksek tuz oranıyla bilinen tuzlu balık, artık yeni bir yöntemle daha dengeli ve damak dostu bir lezzet olarak sofralara gelmeye hazırlanıyor. Van Tarihi Peynirciler Çarşısı Esnaf Başkanı Hasan Kayhan, otlu peynirden sonra Van’ın yöresel ürünleri arasında yer alan tuzlu balık için de yeni bir yöntem geliştirdiklerini açıkladı.

Van’da Otlu Peynirin Ardından Tuzlu Balığın da Tuzu Azaltılıyor
VAN
Yayınlama: 01.07.2025
A+
A-

Aşırı tuz oranı nedeniyle vatandaşların tüketmekte zorlandığı tuzlu balık, artık daha dengeli bir lezzetle piyasaya sunulmaya hazırlanıyor. Kayhan, balığın hazırlanma sürecinde Van Gölü kıyısındaki sıcak kumun kullanıldığını belirterek, bu yöntemin ilk olarak Ercişli balıkçılar tarafından geliştirildiğini ifade etti. Kayhan, “Van’ın bir de denizi var biliyorsunuz; Van Gölü bizim için deniz. Onun sıcak kumu bu işlemde büyük rol oynuyor. Balığın ağzı açılarak içine tuzlu su dökülüyor ve iç kısmı korumaya alınıyor. Dış yüzeyine ise sıcak kum uygulanıyor. Bir sıra kum, bir sıra balık şeklinde dizilerek muhafaza ediliyor” dedi.

Yeni yöntemin iki yıldır denendiğini ve olumlu sonuçlar alındığını dile getiren Kayhan, bu yıl ürünün pazara sunulmasının planlandığını söyledi. Geleneksel yöntemle yapılan tuzlu balıkta yüksek tuz oranının balığın gerçek tadını bastırdığını belirten Kayhan, “Yeni yöntemle tuz oranı dengeleniyor ve balığın lezzeti daha çok ortaya çıkıyor,” dedi.


Kendisi de balık avcılığı yaptığını aktaran Kayhan, yöntemi ilk kez Erciş’te bir arkadaşında gördüğünü ve ardından bu teknikle ilgili çalışmalara başladığını belirtti. Ayrıca benzer bir uygulamayı otlu peynirde de hayata geçirdiklerini ve DEKAP’tan bu konuda dönüş beklediklerini söyledi.